Nejvíce loupeží v minulém roce bylo na Teplicku

Na čtyři stovky loupeží a uloupená kořist za 5,856 000 Kč, takový je výčet loupežných přepadení v Ústeckém kraji za rok 2011. Podle statistik Policejního prezidia ČR nejvíce loupeží policie evidovala na Teplicku, poté následovalo Ústecko.

Podle Heleny Pšeničkové z krajské kriminálky bylo objasněno 49,9 % případů.

Paradoxně se lupiči nejméně snažili na Děčínsku, kde vysoká kriminalita trápí především Šluknovský výběžek. Na Děčínsku bylo nejméně loupeží v kraji 39. Přitom bylo naopak chyceno za límec nejvíce lupičů. Největší objasněnosti bylo dosaženo na Děčínsku (74,4 %).

Policie vyšetřovala celkem 37 podezřelých, z toho 4 ženy, 1 dítě do 15 let a mládež do 18 let je zastoupena na Děčínsku 3 loupežemi. Ačkoliv bylo na Děčínsku nejméně loupeží, lupiči způsobili největší škodu ze všech okresů v Ústeckém kraji za 2 181 000 korun.

Nejméně pachatelů zadrželi policisté na Ústecku, což je dáno specifikem velmi rozlehlého krajského města, kde se odehrálo nejvíce loupeží.

Drogová severočeská metropole Teplice zcela logicky vede v počtu loupeží, protože drogově závislí lidé z Teplic a okolních obcí tím získávají v mnoha případech peníze na drogy. Ze stejného důvodu je na Teplicku i nejvíce krádeží vloupáním v Ústeckém kraji.

Loupeže s malou škodou, ale mnohdy s vážnými zdravotními následky, policie eviduje hlavně proti bezmocným seniorům, nebo školákům. Tento typ útoků na oběti preferují především drogově závislé existence.

Podle Pšeničkové mezi nejzávažnější případy patří devět loupežných přepadení bank a pošt. Policie objasnila sedm případů. Také kriminalisté vyšetřovali 17 loupeží na benzinových čerpacích stanicích a 9 případů bylo objasněno.

www.teplicky.denik.cz