Právě se nacházíte:

ČERNÝ LETNÍ LANÝŽ

Lanýž je kulinářská specialita a mnohdy je popisován jako vrchol gurmánství. Je to podzemní houba, která roste převážně ve Francii, Itálii, Chorvatsku nebo v Americe.  Mezi nejznámější místa jejího výskytu patří i italský Piemont – oblast u francouzských hranic. Lanýže se vyskytují pět centimetrů pod zemí na kořenech stromů a k jejich hledání se používají speciálně vycvičená prasata nebo psi. Díky tomuto náročnému sběru patří mezi jedny z nejdražších potravin vůbec.

Lanýže se dělí mezi dva základní druhy. Bílý a černý. Bílý se nejčastěji jí syrový pro jeho vynikající chuť. Černý roste celoročně a často se používá i do potravin z lanýžů vyrobených. Jedná se například o lanýžovou pomazánku nebo vynikající lanýžový olej. Staří Římané je vařili v červeném víně nebo přidávali do polévek a paštik. Používají se i jako koření na pečená kuřata a další masa, do husích jater či paštik. K masům se připravují lanýžové omáčky a skvěle se hodí jemně nastrouhat na těstoviny nebo různá jídla z rýže.

Kromě skvělé chuti nabízí lanýže i zdraví a tělu prospěšné látky, jako jsou sacharidy, bílkoviny, vláknina, hořčík, železo, zinek, draslík, hořčík, sodík, mangan omega 3 a 6 kyseliny, kyselinu pantotenovou a listovou, vitamíny A B, C, E a K a mnoho dalších látek. Lanýž černý z Piemontu si spolu s dalším nákupem můžete objednat na e-shopu Košík.cz.