Vavex investoval do modernizace továrny v Teplicích 55 milionů Kč

Teplický výrobce tapet Vavex v letošním roce investoval 40 milionů korun do opravy svého areálu, za 15 milionů modernizoval výrobní linky. ČTK to řekl výkonný ředitel společnosti Václav Velát. Firma sídlí v Příbrami, továrnu má ale v teplické čtvrti Trnovany. Zaměstnává kolem 40 lidí. Je zřejmě jedinou českou společností, která ve velkém vyrábí interiérové tapety. 

"Dokončili jsme dva velké projekty, jeden byl kompletní rekonstrukce celé továrny, opravili jsme veškeré výrobní i skladové budovy. Do budov jsme investovali 40 milionů, dalších 15 do modernizace výrobních linek," sdělil ředitel. 
    
"Od 9. prosince začneme najíždět výrobu nových vzorů a designů, abychom byli připraveni na lednový veletrh Heimtextil (Frankfurt nad Mohanem), což je pro nás největší veletrh, kde se uzavírají kontrakty. Jezdíme ale na veletrhy po celém světě," dodal. 
    
V letech 2011 a 2012 firma skončila ve ztrátě, mimo jiné kvůli zvýšeným nákladům na údržbu či energie. "Jsme přesvědčeni, že v letošním roce budeme v zisku," řekl Velát. Uvedl také, že v posledních letech obliba tapet stoupá a podle průzkumu, který si firma dělala, by tento trend měl v Česku pokračovat ještě v budoucích pěti letech. 
    
Obrat Vavexu se podle něj dlouhodobě pohybuje kolem 50 milionů korun. "Ne všechno je ale obrat v tapetách, protože máme také prodejnu v Příbrami, kde prodáváme sanitární keramiku. Tapety ale tvoří většinu objemu. Zhruba 60 procent tvoří export, zbytek tuzemský trh, do něj ale počítám také Slovensko," upřesnil. 
    
Firma vyváží tapety především do asijských zemí, jako je Indie, Čína či Saúdská Arábie, ale také do Afriky. České výrobky a výrobky z Evropské unie obecně tam podle Veláta mají dobré jméno. 
    
Vavex dodává tapety do řetězců hobbymarketů, má ale i svoji síť menších zákazníků, po celé zemi jich je asi 150. "V poslední době vznikají různá interiérová studia. Mají zájem o něco trochu jiného než nabízejí řetězce. Snažíme se pro ně vytvářet jinou nabídku, než dodáváme do velkoobchodů," uvedl. 
    
Kapacita továrny je 3,5 milionu rolí tapet ročně. Jedna role má pět metrů čtverečních. "My teď využíváme ani ne čtvrtinu kapacity, vyrábíme nějakých 700 či 800 tisíc rolí," řekl ředitel. Dodal, že kapacitu továrny společnost využívá také k výrobě vánočního balicího papíru, který vyváží do Německa. 
 
zdroj: ČTK