Tepličané přivítali advent

Nedělní odpoledne přineslo v Teplicích na Zámeckém náměstí oslavy první adventní neděle. Prostory před zámkem se zaplnily stánky s různými lákadly a vůně opečených klobás, teplé medoviny a svařáku přitáhla na oslavy několik stovek obyvatel města. Na pódiu, postaveném pro tuto příležitost u Morového sloupu, zněly koledy od dětských pěveckých sborů. Pro některé to byl opravdu křest ohněm a je znát, že musí na svém umění ještě zapracovat, ale i odvaha se oceňuje. 

„Už v loňském roce jsme přemýšleli co udělat u příležitosti rozsvícení vánočního stromu. Rozhodli jsme se udělat tedy nesoutěžní pěveckou přehlídku dětských a mládežnických sborů Teplic. Letos je to takhle poprvé a chtěli bychom z toho udělat tradici. Vyvrcholení bude o páté odpolední, kdy  primátor města Jaroslav Kubera bude rozsvěcet vánoční strom,“ sděluje našemu periodiku Helena Zámostná,  vedoucí odboru kultury a školství  Magistrátu města Teplice.
 
„V Teplicích je letos sedm vánočních stromů, z toho šest dovezených,“ doplňuje vedoucí odboru životního prostředí magistrátu města Teplice Ing. Dagmar Teuschelová. Stromy pro město darují sami občané. Jedná se o jehličnany, které byly vysazeny před 30-40 lety a v současné době ohrožují majetek svých pěstitelů. 
„Většinou se jedná o stromy ze zahrad. Kořenový systém vzrostlého stromu ohrožuje stavby, tak prostě musí pryč,“ doplňuje Teuschelová. 
 
Jednou z největších atrakcí pro nejmenší děti je betlém u vánočního smrku. Však se zde také řada z nich nechá fotografovat od svých tatínků a maminek. Jednou z nich je i paní Hana Veselá z Teplic se svými dvěma dětmi. „Před chvíli jsme přišli, ale je to tady moc pěkné,“ říká.
 
Blíží se 17. hodina a na náměstí utichl zpěv dětí. Stovky účastníků obrátily svou pozornost k hlavnímu bodu programu. Nejkrásněji nazdobený strom v Teplicích zaplavila fontána světla, za jásotu přihlížejících. S novým nasvícením celého náměstí, zámku i obou kostelů tvoří, dá se říci, že nejhezčí místo ve městě.
 
Text a foto: Miroslav Neumaier