Sochu cara Petra Velikého odhalili před teplickými lázněmi

Před teplickými lázněmi v pátek odhalili sochu ruského cara Petra I. Velikého. Teplice navštívil před 300 lety, v Rusku pak nechal hledat prameny a založit lázně. Sochu věnoval lázním ruský dárce, vytvořil ji sochař Vladimir Surovcev. Primátor Jaroslav Kubera připomněl, že významných osobností, které místní lázně ve své době navštívily, je dlouhá řada.

"Je pro nás důležité především to, že přijel do lázní," řekl ředitel společnosti Lázně Teplice Radek Popovič. Kromě Petra Velikého do teplických lázní přijeli také další dva carové, Alexandr I. a Mikuláš I. Na slavnostním odhalení zněla ruština častěji než čeština, u řečníků i u asi stohlavého publika.

Car přijel do Teplic 1. listopadu 1712. "Na jeho počest se na teplickém zámku koná ples, vítá ho majitel teplického panství kníže Clary. Petr Veliký se ubytoval v Knížecích lázních, zkusil pitnou kúru s teplickou termální vodou z pramene Pravřídlo a rád chodil do termálních koupelí," popsala společnost Lázně Teplice návštěvu vladaře na svém webu. Po návštěvě Teplic údajně vydal rozkaz, aby v Rusku hledali podobné prameny využitelné v lázeňství.
 
Primátor Kubera u příležitosti odhalení sochy připomněl, že se Teplicícm v minulosti říkalo Malá Paříž. "Naší ambicí bylo vrátit městu pověst, kterou mělo. I s využitím jmen osobností, které lázně navštívily. Jenom je vyjmenovat by ale trvalo asi půl hodiny," dodal.
 
Vloni si město připomnělo 200 let od návštěvy skladatele Ludwiga van Beethovena. Podle kronik se v Teplicích Beethoven setkal s básníkem Johannem Wolfgangem Goethem. Umělci se v parku potkali s manželkou císaře Františka I. Marií Ludovikou. Goethe prý v uctivé úkloně smekl klobouk, Beethoven bez zastavení či pozdravu pokračoval v chůzi. Pak prý vyčkal na básníka, vytkl mu přílišnou servilnost a uvedl, že oni znamenají více než veličenstvo. Slavný hudební skladatel se v lázních v Teplicích poprvé léčil v roce 1811. Přijel tam i o rok později a 14. července 1812 se setkal právě s Goethem.
 
zdroj: ČTK