Děti si přály hračky, dospělí lepší budoucnost

Pátek 13. prosince byl ve znamení  vypouštění vánočních balónků s přáními pro Ježíška. Ačkoliv letošní počasí připomíná všechno možné, jen ne Vánoce, sešlo se na náměstí Republiky v Duchcově  asi osm desítek lidí. 

„Vánoční vypouštění balónků vzniklo na základě akce, kterou pořádala organizace Český Ježíšek. Ta s tím začala před třemi lety, byla to akce celostátní a startovala prostřednictvím rozhlasu.  Akce se nám líbila, proto jsme se dohodli se školami, že si ji uděláme sami. Loni jsme tu měli skoro tři sta lidí,“ sdělil nám  Bohumil Vitásek, vedoucí kulturního centra města Duchcov.
 
Jedním z lákadel byl i známý moderátor Vlasta Vébr. Pro dětské návštěvníky měli organizátoři připraveny malé soutěže spočívající v recitaci básniček a zpívání. A tak zatímco náměstím zněly koledy, ti nejmenší sbírali odvahu a šli předvádět svůj um. Za podané výkony byly děti odměňovány adventními kalendáři. Mezi tím pracovnice kulturního centra rozdávaly návštěvníkům balónky naplněné héliem a kartičky, na které lidé měli psát svá přání Ježíškovi. Děti si říkaly většinou o hračky, dospělí o lepší budoucnost.
 
„Je to pěkná akce, ale někdo by měl konečně opravdu řešit naše problémy. Zatím se   o řešení jen mluví, ale to občanům Duchcova nepomůže. Snad nám pomůže Ježíšek,“ říká Kateřina Brodská.
 
Padla očekávaná patnáctá hodina. Moderátor Vlasta Vébr odpočítával vteřiny a na jeho pokyn se takřka stovka balónků za jásotu dětí vznesla k zatažené a mlhavé obloze a odnášela přání pro Ježíška a naděje pisatelů.
 
„Město zaspalo,“ sděluje kriticky pan Petr, který doprovázel své dva syny. „Dříve tady bylo více lidí. Přicházely školy a školky. Dnes je tady málo dětí oproti třeba loňsku. Chtělo to vice propagace. Jinak akce je to pěkná a je škoda, že se to více nerozkřiklo.“ Každá akce pro potěchu ducha je v dnešní době záslužná. Proto ať je jich co nejvíce.
 
Text a foto: Miroslav Neumaier