Jakému receptu bramborového salátu dáte letos přednost?
Bavorský, středomořský, nebo ten váš, předávaný po generace? Pravý, dokonalý a zaručené nejlepší bramborový salát je mnoho lidí ochotno bránit do roztrhání těla. A protože Vánoce už jsou za rohem, je ideální čas oprášit osvědčený recept – nebo se letos odvážně vzepřít rodinné tradici a vyzkoušet bramborový salát jinak.
Drtivá většina z nás vnímá bramborový salát jako pevnou součást vánoční tradice, která u štědrovečerní večeře nesmí chybět. Salát se přitom na naše stoly dostal až poměrně nedávno. Za úplně první „výskyt“ mnozí považují recept slavné Magdaleny Dobromily Rettigové, která smíchala brambory s dalšími zbytky z kuchyně. Napevno se ale salát uchytil až s rakousko-uherskou kuchyní a jako přílohu k rybě ho pak ve své kuchařce zařadila až Marie Sandtnerová v roce 1924.
Co do salátu rozhodně (ne)patří?
Pokud bychom chtěli stvořit univerzální recept na bramborový salát, jisté jsou snad jen brambory, na kterých se jako základní surovině shodne každý. Pak už se ale recepty liší doslova rodina od rodiny. Zatímco někde nedají dopustit na salám či šunku, jinde nesmí uzeniny přes práh – koneckonců salát býval postním jídlem. Někdo se bije za vajíčko, jiný si neumí představit salát bez celeru a jablka. A spory se vedou i o podobu pojiva a dochucení. Ten „náš“ bramborový salát je prostě jen jeden.
A s přesným složením salátu souvisí i jeho nutriční složení. Snadno z něj může být jak kalorická bomba, tak lehký pokrm, po kterém vám nebude těžko a neusnete hned u stromečku. Jak salát odlehčit? Uberte na počtu vajíček, vynechte uzeninu a pohrajte si s dresinkem. Majonézu jednoduše nahraďte zčásti bílým nebo řeckým jogurtem s nižším obsahem tuku.
„Bramborový salát stojí na kvalitních surovinách, především dobře zvolených bramborách. Do salátu se hodí varný typ A – tyto brambory se nerozvaří a dobře drží tvar. Ostatní zeleninu je vhodné povařit v páře, aby si uchovala maximum zdraví prospěšných látek i svěžejší chuť,“ radí Tomáš Louda, specialista na ovoce a zeleninu z online supermarketu Košík.cz.
Pozor na správné skladování
I tak nevinně vyhlížející věc jako bramborový salát vám při nesprávném skladování může přinést nepříjemné zažívací obtíže. Salát proto vždy skladujte v lednici a odebírejte jen potřebné množství. Pozor si dejte na oblíbené ujídání lžící přímo z mísy – dáváte tak volné pole působnosti škodlivým mikroorganismům. Salát byste měli spotřebovat nejdéle do tří dnů, a to za precizního dodržení skladování v chladu.
„Pokud do salátu v rámci odlehčení přidáváme bílý jogurt, musíme myslet na to, že obsahuje živé mikroorganismy a ty najdou v salátu vhodnou potravu, aby se mohly množit. Aby salát rychle nezkysl, přidáváme jogurtovou zálivku až těsně před podáváním,“ doporučuje Tomáš Louda z online supermarketu Košík.cz.
Chcete salát dopřát i návštěvám na chlebíčcích nebo si ho vychutnat v rámci silvestrovských oslav? Rozhodně to nemůže být stejná „várka“, kterou jste připravili na štědrovečerní hostinu. Vydejte se raději cestou přípravy menších porcí, zato častěji. Abyste ušetřili čas strávený v obchodech a na cestě, nakupte si suroviny na salát i další jídla online. Vyhnete se tahání pytlů s bramborami a mrkví a nebudete se muset bát o křehká vajíčka. Když nakoupíte na Košíku, kurýr vám vše doveze až ke dveřím, a navíc ušetříte – s velkým nákupem totiž roste i výše slevy.
Bojíte se to říct nahlas, ale ve skutečnosti vám bramborový salát nechutná? Vyzkoušejte jako přílohu některou z jeho variací nebo sáhněte úplně jinam. K rybě skvěle vyniknou třeba batátové hranolky pečené v troubě, a pokud fandíte klasickému řízku, zkuste si letos připravit mini řízečky doplněné různými dipy a zeleninovým salátem.
Jiný kraj, jiný… salát
Stejně jako má ten svůj recept na salát každá rodina, najdeme zajímavé variace i mezi našimi sousedy. Nechte se inspirovat několika zahraničními variacemi!
Polský bramborový salát:
500 g uvařených brambor, 3 ks ster. okurek, 1 cibule, 4 vejce, 4 mrkve, hrst kopru, 1 zakysaná smetana, malý jogurt, lžička hořčice, sůl, pepř
Na dresink smícháme jogurt, smetanu, nasekaný kopr, hořčici, sůl a pepř. Přidáme nakrájené okurky, cibuli, uvařenou mrkev a brambory. Na závěr opatrně vmícháme uvařená vejce.
Bramborový salát s tuňákem:
500 g uvařených brambor, 4 vejce, tuňák v konzervě, 1 červená cibule, černé olivy, cherry rajčata, pepř, sůl, olej, ocet, hořčice
Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme na čtvrtiny. Přidáme uvařená vejce na měsíčky a další suroviny, promícháme, zalijeme zálivkou z octa, oleje a hořčice, dochutíme a podáváme.
Středomořský bramborový salát:
500 g uvařených brambor, 100 g sušených rajčat v oleji, 15 ks černých oliv, 250 g kozího sýra, pepř, sůl, olivový olej, citronová šťáva
Brambory pokrájíme na osminky, přidáme překrojená cherry rajčata a olivy. Zalijeme zálivkou z oleje a citronové šťávy, dochutíme a promícháme. Nakonec přidáme nadrobený kozí sýr.
Vídeňský bramborový salát:
750 g brambor, 200 ml hovězího vývaru, jedna jemně nasekaná cibule, dvě vejce, 5 lžic slunečnicového oleje, 2 lžíce jablečného octa, sůl a pepř a čerstvá pažitka
Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme na plátky, poté je postupně zalijeme horkým vývarem. V misce smícháme cibuli, pažitku, ocet, olej a hořčici a dochutíme solí a pepřem, promícháme a můžeme podávat.